Vijesti o članovima

Swisscom Ventures uložio 12.5 milijuna dolara u Cognism

By
CVCA

Britansko-hrvatski startup Cognism primio je 12,5 milijuna dolara investicije od VC fonda najvećeg telekoma u Švicarskoj, Swisscom Venturesa. Cognism s novim kapitalom planira otvarati urede po Europi i dodatno uložiti u razvoj svojih proizvoda. Posljednja, dosad poznata tržišna vrijednost Cognisma, bila je 503 milijuna kuna ili 72 milijuna dolara. Očekuje se da je tržišna vrijednost Cognisma sada veća. No, tvrtka još nije komentirala koliko točno je veća tržišna vrijednost.  

Stefan Kuentz, partner u Swisscom Venturesu je naveo: „Cognism je u odličnoj poziciji da postane vodeća tvrtka u Europi za povećanje produktivnosti prodavača i mi smo uzbuđeni što smo dio tog putovanja“. Stjepan Buljat izjavio je da žele biti spremni za širenje poslovanja čim lockdown završi. "SAD i Velika Britanija već su signalizirali da bi se kod njih lockdown mogao završiti unutar iduća tri mjeseca i to signal svima u biznisu da se za to trebaju pripremiti, a mi bi voljeli biti spremni i šire, znači i na razini EU-a", naveo je Buljat. Nije detaljno naveo kako će to ostvariti, osim da će se ići u nova zapošljavanja. Do ove investicije Swisscom Venturesa, ovaj je britansko-hrvatski startup privukao 28,9 milijuna dolara ulaganja od čega gotovo polovicu lani, kada su napravili i svoju prvu akviziciju, kupivši njemački startup Mailtastic. Akvizicijom Mailtastica,Cognism je time stekao marketinšku platformu s potpisima e-pošte te povećao broj zaposlenih na više od 200.  

James Isilay, izvršni direktor tvrtke Cognism navodi da je Swisscom Ventures ovom investicijom ukazao da su izrasli u jednog od najvećih europskih pružatelja podataka. "U ovoj godini usredotočeni smo na rast naše prisutnosti uVelikoj Britaniji i po Europi, a plan nam je poboljšati vlastite proizvode dodatnim funkcionalnostima i rješenjima koja možemo ponuditi globalno. Usto,još jače ćemo se fokusirati da naši podaci ostanu najbolje usklađeni s regulativom na svim tržištima i da klijenti pomoću umjetne inteligencije, koju smo sami razvili, još lakše dođu do pravih leadova", navodi Isilay.  

Stefan Kuentz, partner u Swisscom Venturesu napominje da žele vodećeg igrača u ovom segmentu u Europi. "Umjetna inteligencija je ključna za povećanje produktivnosti prodavača, čak i više, kada ljudi rade od kuće. Cognism je u odličnoj poziciji da postane vodeća tvrtka u Europi i mi smo uzbuđeni što smo dio tog putovanja", kaže Kuentz.

Cognism su 2015. godine pokrenuli zadarski programer Stjepan Buljat i bivši financijaš UBS-a James Isilay. Taj je startup u međuvremenu postao jedna od najbrže rastućih tvrtki iz investicijskog portfelja South Central Ventures, prvog regionalnog venture capital fonda. Cognism ima urede u Hrvatskoj, Velikoj Britaniji, SAD-u,Kanadi, Južnoj Africi, Makedoniji i Njemačkoj. Prema Latkinim podacima, ovaj je startup jedan od 50 najbrže rastućih proizvođača softverskih usluga na svijetu. Cognism je razvio cloud sustav koji tvrtkama omogućuju da korištenjem internetskih tehnologija poboljšaju prodaju i marketing. To se u pandemiji pokazalo kao hit, posebice zbog stoga što su mnogi radili od doma pa je do poslovnih kontakata za prodaju bilo još teže doći no inače. Iz Cognisma navode da imaju više od tisuću kupaca u 30 zemalja.  

South Central Ventures je član Hrvatske Private Equity i Venture Capital Asocijacije(CVCA).

Jeste li spremni napraviti razliku u razvoju hrvatskog gospodarstva?