Izvještaji

Šest hrvatskih kompanija na Deloitteovoj listi 50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija u Srednjoj Europi

By
CVCA

U 21. izdanju Deloitteova natjecanja 50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija Srednje Europe pobjednik je bila poljska tvrtka Packhelp S.A. čija je misija demokratizirati pristup prilagođenoj markiranoj ambalaži. Na ovogodišnjoj top 50 listi su završile kompanije iz 9 zemalja. Bilo je preko 300 prijava, prosječni rast kompanije iznosio je 1460%, dok je najveći rast bio nevjerojatnih 9077%. Kompanije su rangirane na temelju rasta prihoda tijekom četiri godine (od 2016. do 2019.).

The Deloitte Technology Fast 50 Central Europe 2020“ je program koji rangira inovativne, brzorastuće i mlade kompanije iz ovog dijela Europe. Program, koji je sada u 21. godini, rangira 50 najbrže rastućih javnih ili privatnih tehnoloških kompanija. Kompanije moraju imati operativne prihode u baznoj godini od 50.000 EUR u 2016., 2017., 2018. i operativni prihod u tekućoj godini (2019.) od najmanje 100.000 EUR.

Iz Hrvatske se na listi našlo čak šest kompanija, od kojih pet u glavnoj kategoriji 50 najbrže rastućih i jedna u kategoriji „Rising Stars“.

Tvrtka Electrocoin zauzela je šesto mjesto s rastom od 2617 %. Kompanija se bavi posredovanjem u trgovanju kripto valutama i procesiranjem kripto uplata te surađuje s kompanijama kao što je Hrvatska Pošta kako bi olakšala korištenje kripto valuta i povećala broj korisnika. Njihov core business je kupnja i prodaja kripto valuta od fizičkih, pravnih i institucionalnih klijenata i omogućavanje trgovcima prihvaćanje uplata u kripto valutama.

Bazzar. hr zauzeo je 36. mjesto s rastom od 695 %. Bazzar.hr je najveći lifestyle marketplace u Hrvatskoj s više od 200.000 proizvoda u ponudi. Njihova interaktivna, prilagođena i user-friendly platforma uspješno mijenja kupovne navike više od 230.000 kupaca u Hrvatskoj. Krajnji cilj je, kroz ulaganje u inovacije, širenje na nova tržišta i podizanje kvalitete usluge klijentima, postati najveća e-commerce platforma u ovom dijelu Europe, a i šire.  

Agrivi, globalna tehnološka kompanija za agrikulturu, zauzela je 39. mjesto s rastom od 640 %. Kompanija pruža najkompletniji softver za upravljanje poljoprivrednom proizvodnjom na svijetu, koji je dostupan u više od deset jezika te broji na tisuće zadovoljnih korisnika iz više od sto zemalja. Agrivi softver za upravljanje poljoprivrednom proizvodnjom omogućuje planiranje, nadzor i analizu svih aktivnosti na poljima.

Include, hrvatska kompanije koja proizvodi urbanu pametnu opremu, odnosno rješenja za pametne gradove, zauzela je 44. mjesto s rastom od 549 %. Na više od 1400 lokacija, nalaze se njihove pametne klupe koje koriste solarnu energije i omogućavaju punjenje mobitela, pružaju Wi-Fi i imaju ugrađen sustav praćenja u slučaju krađe kao i senzore koji prikupljaju informacije o vremenskim prilikama, broju korisnika i razne druge podatke. Više od 2 milijuna korisnika iz 54 zemalja koristi njihove proizvode.

Eco mobile zauzela je 47. mjesto s rastom od 530 %. Kompanija je specijalizirana za razvoj, proizvodnju i implementaciju naprednih informacijsko-komunikacijskih (ICT) rješenja za potporu procesima u gospodarenje otpadom. Uz hardverska rješenja, Eco mobile pruža i EcoMobile Cloud – internetski orijentirana programska aplikacija koja objedinjuje kompletnu hardversku infrastrukturu (servere) i softver. Također, EcoMobile Cloud radi na principu “softver kao usluga“ (SaaS) koji ne zahtjeva od korisnika potrebna ulaganja u računalnu opremu i programe, već se softver iznajmljuje za korištenje.

Speck je zauzela 3. mjesto u „Rising Star“ kategoriji, s rastom od 1076 %. Speck je  digitalna agencija koja se bavi izgradnjom vrhunskih informatičkih rješenja za tvrtke.

Jeste li spremni napraviti razliku u razvoju hrvatskog gospodarstva?