Izvještaji

Rekordni iznosi ulaganja u Europsku tehnološku industriju

By
CVCA

U godini definiranoj po COVID-u-19 i neizvjesnošću Brexita, Atomico-ovo izvješće The State of European Tech pokazuje da, iako se taj sektor suočava s izazovima, europske tehnološke tvrtke na putu su da postave novi investicijski rekord od 41 milijarde dolara uloženog kapitala u 2020. godini.


Sa 115 "jednoroga" podržanih rizičnim kapitalom, s valuacijom većom od milijardu dolara, ukupna procjena tehnoloških tvrtki osnovanih u Europi od 2000. narasla je na gotovo jedan bilijun dolara.


U rujnu 2020. uloženo je 5 milijardi dolara u europske tehnološke tvrtke - novi rekord. Veličina „seed“ rundi ulaganja znatno se povećala tijekom posljednjih nekoliko godina, sa medijana od 0,7 milijuna USD u 2016. na 1,2 milijuna USD u 2020. To odražava činjenicu da vodeći „seed“ ulagači prikupljaju sve veće i veće iznose, kao i dolazak vodećih američkih VC fondova koji sudjeluju na „seed“ razini u Europi. Ulaganja u serijama A rundama također postaju sve veće: srednja vrijednost serije A u 2020. godini iznosila je 6,6 milijuna američkih dolara, u odnosu na samo 3,9 milijuna američkih dolara u 2016. Gledajući trendove po zemljama iz godine u godinu, Francuska je jedina od tri najveća europska tržišta koja će rasti u 2020. godini.
Međutim, europski sektor treba dalje rasti kako bi sustigao ostale regije. Iako Europa čini oko četvrtine globalnog BDP-a, ona čini samo 13% globalnog rizičnog kapitala (VC) uloženog u tehnološke tvrtke.
Ukupan kapital uložen u Sjevernoj Americi je iznosio 141 milijardu američkih dolara u 2020. godini, gotovo 5 puta veći od razine ulaganja u Europi.

Atomico-vo izvješće ukazuje na nekoliko vodećih trendova na europskoj tehnološkoj sceni:

1. London ostaje europsko središte u smislu uloženog kapitala u 2020. Grad je privukao 34 milijarde dolara ulaganja od 2016. Nakon rekordne godine u Francuskoj, Pariz je učvrstio svoju poziciju kao europsko središte broj dva - privukao je 3,4 milijarde dolara u 2020. godini i 11,7 milijardi dolara kumulativno od 2016. godine, a Berlin se prvi put nije našao među prva tri - umjesto toga Stockholm zauzima treće mjesto, čemu su pomogla dva od najvećih godišnjih krugova ulaganja koje su prikupili Klarna (650 milijuna USD) i Northvolt (600 milijuna USD).

2. Tvrtke iz srednje i istočne Europe i dalje su nedovoljno financirane u smislu venture capital ulaganja. Regija ima znatno više tvrtki koje su razvile vodeće mobilne aplikacije od iznosa VC ulaganja koji im je pružen, što pokazuje da to područje ima dubok fond talenta, ali da nedostaje ulaganja.

3. Tvrtka za streamanje muzike Spotify i tvrtka za plaćanje Adyen vodeći su na popisu s burzovnim procjenama „sjevernim“ od 50 milijardi dolara, što ih svrstava u top 10 europskih tehnoloških poduzeća. Švedska 'fintech' tvrtka Klarna i rumunjska tvrtka za robotski softver UiPath postigle su procjene iznad 10 milijardi dolara, te su još u privatnom vlasništvu, što odražava rastuću dubinu industrije rizičnog kapitala u regiji.

4. Iako Europa još uvijek zaostaje za Sjevernom Amerikom u odnosu 5 prema 1 u smislu uloženih dolara, količina institucionalnog novca koji se slijeva u rizični kapital porasla je trostruko tijekom zadnjih pet godina. Atomico procjenjuje da su 24 najveće europske tehnološke tvrtke stvorile mrežu od više od 3.000 osnivača novih tvrtki. Nije iznenađujuće da su zdravstveni (healthtech) startupi imali rekordnu 2020. godinu, posebno u dijagnozi utemeljenoj na AI (umjetnoj inteligenciji) i daljinskoj primarnoj skrbi. Europske fintech tvrtke prikupile su više novca u 2020. od bilo koje druge industrije. To je bilo potaknuto velikim brojem krugova gdje su sredstva prikupili najveći europski fintech-i.

5. Europsko prikupljanje sredstava VC fondova kretalo se uzlaznom putanjom 2019. godine, zatvarajući rekordnih 16,5 milijardi dolara novih sredstava. Preliminarni rezultati za 2020. godinu također su snažni, a aktivnost prikupljanja sredstava u prvih šest mjeseci 2020. godine nešto je viša od prve polovice 2019. (7,8 milijardi dolara u odnosu na 7,5 milijardi dolara) i nastoji premašiti ukupni godišnji ukupni iznos za 2019. godinu.

6. Zdravstvena tehnologija (Healthtech) izborila se kao pobjednik pandemije, privukavši rekordnih 3,2 milijarde dolara u prvih devet mjeseci godine, dok su tvrtke koje proizvode softvere za velike tvrtke i fintech tvrtke imale prilično dobru godinu. Platforma za internetske događaje Hopin nedavno je postala najbrža europska tvrtka koja je premašila vrijednost od milijardu dolara, nakon samo 17 mjeseci, prema podatkovnoj platformi Dealroom.co. Iako su putničke tehnološke tvrtke teško pogođene zatvaranjem granica, berlinski startupi GetYourGuide i Omio privukli su nova sredstva od investitora smatrajući da će sektor turizma napredovati kad prođe pandemija.

7. Europa je do listopada zabilježila 32 inicijalne javne ponude tehnoloških tvrtki, sa samo tri tvrtke procijenjene iznad milijardu dolara, te su bile zasjenjene velikim tehnološkim IPO-ima u Americi. Veće tehnološke tvrtke još uvijek gravitiraju prema New Yorku kako bi se izlistale na burzi, što dovodi do prenošenja vrijednosti na američka tržišta. Ipak, dobro prihvaćeni IPO-ovi The Hut Group u Londonu i Allegro u Varšavi pokazuju da su lokalna europska tržišta još uvijek otvorena. Europski IPO projekti izgledaju obećavajuće za 2021. godinu, rekao je Tom Wehmeier (Atomico), dok druge rute također dobivaju na snazi. To uključuje preuzimanje većih tehnoloških igrača, starijih tvrtki koje žele i traže inovacije i privatnih investicijskih fondova koji rade sve veći broj velikih transakcija.

Jeste li spremni napraviti razliku u razvoju hrvatskog gospodarstva?