Vijesti o članovima

Prosperus je uspješno dezinvestirao Dalmacija hotele

By
CVCA

Prosperus je uspješno i profitabilno dezinvestirao svoje ulaganje u turizmu usred pandemije, koja je najsnažnije pogodila upravo turistički sektor.

Laguna Novigrad d.d., turistička kompanija koja posluje pod brendom Aminess hoteli i kampovi, potpisala je ugovor o preuzimanju Dalmacija hotela d.o.o. u čijem su većinskom vlasništvu društva HTP Korčula i HTP Orebić.

Dalmacija hotele osnovao je Fond za gospodarsku suradnju Prosperus FGS, private equity fond kojim upravlja društvo za upravljanje Prosperus-Invest i koji se trenutno nalazi u svojoj završnoj fazi, odnosno dezinvestiranju svojih ulaganja. Prosperus FGS je 2014. godine u sklopu predstečajne nagodbe postao većinski vlasnik Dalmacija hotela, čime je pak izbjegnut stečaj dviju ključnih hotelskih tvrtki u južnoj Dalmaciji, HTP Korčule i HTP Orebića.  

Vrijednost transakcije iznosi 140 milijuna kuna koje će Laguna Novigrad osigurati dokapitalizacijom posrednog većinskog vlasnika, društva Auctor Holding a.s. iz Praga, koje je u vlasništvu Olega Uskokovića i društva J&T Private Equity Group Croatia Investments, također iz Praga. Pravo sudjelovanja u dokapitalizaciji Lagune Novigrad bit će omogućeno i ostalim dioničarima razmjerno njihovom sudjelovanju u temeljnom kapitalu društva.

Rapska Imperial Riviera je, u rujnu 2020. dala obvezujuću ponudu samo za pelješke hotele, no tada se pojavio ambiciozni kupac iz turističke branše, Laguna Novigrad, što je dovelo do preokreta u finišu, te omogućilo Prosperusu da deizinvestira oba hotela.

S obzirom na kapacitete i razvojne potencijale, poslovni cilj Lagune Novigrad je uvrstiti se među pet vodećih hotelskih grupacija u Hrvatskoj.

„Ovom akvizicijom, HTP Korčula i HTP Orebić dobivaju kvalitetnog i provjerenog partnera koji će osigurati nastavak uspješnog poslovanja i dodanu vrijednost za razvoj destinacija. Samo preuzimanje dolazi, u za turizam, teškom vremenu kojem nismo svjedočili od Domovinskog rata, ali pokazuje i povjerenje investitora u dugoročnu perspektivu i održivost hrvatskog turizma. Fokusirani smo na što brže postizanje sinergijskih efekata objedinjenih društava i pripremu iduće, po mnogo čemu, izazovne sezone. Cilj je povezati i zajednički razvijati sve destinacije kako bi polučili što bolji turistički i gospodarski efekt, te očuvali radna mjesta u regiji u kojoj je turizam jedna od najvažnijih gospodarskih grana. Zadatak nije jednostavan, ali vjerujemo u kvalitetu i potencijale Korčule i Pelješca“, rekla je predsjednica uprave Lagune Novigrad, Zrinka Bokulić.

S obzirom na stjecanje većinskog udjela u društvima HTP Korčula i HTP Orebić, Laguna Novigrad će u propisanom roku objaviti obveznu ponudu za preuzimanje preostalih dionica.

Tvrtke u vlasništvu Dalmacija hotela imaju 7 hotela, apartmansko naselje i kamp s mobilnim kućicama ukupnog kapaciteta 1.000 smještajnih jedinica, dok pod brendom Aminess već posluju 6 hotela, 3 kampa s mobilnim kućicama i kompleks vila u Istri, Kvarneru i Dalmaciji kapaciteta 3.850 smještajnih jedinica. Objedinjene tvrtke zapošljavaju više od 800 radnika, a prošle su godine ostvarile oko 1,43 milijuna noćenja uz prihod od 440 milijuna kuna.

Aminess je nedavno proširio poslovanje i na otok Krk preuzimanjem upravljanja nad turističkim poduzećem Hoteli Njivice d.o.o. čiji su krajnji većinski vlasnici također Oleg Uskoković i J&T Private Equity Group Croatia Investments. U sastavu društva su dva hotela, kompleks vila i kamp koji sada posluje pod brendom Aminess.

Prosperus je član Hrvatske Private Equity i Venture Capital Asocijacije (CVCA), a mi u CVCA čestitamo cijelom Prosperus timu koji su ovu izlaznu strategiju fonda uspjeli ostvariti u uvjetima pandemije, što i nije bilo očigledno budući da su se percepcije vrijednosti ulaganja u turizam promijenile.

Jeste li spremni napraviti razliku u razvoju hrvatskog gospodarstva?