Vijesti o članovima

Prosperus izašao iz Energije Gradec i priprema izlazak iz Hotela Plat

By
CVCA

U studenom 2020., investicijski fond rizičnog kapitala s privatnom ponudom Prosperus FGS i Fortenova grupa d.d. su napravili dvije potpuno odvojene poslovne transakcije.

U prvoj transakciji, je Fortenova grupa d.d. dogovorila preuzimanje udjela od 26% u društvu A.N.P. Energija d.o.o., u vlasništvu Prosperusa FGS, čime je Fortenova grupa d.d. stekla kontrolni paket u kompaniji A.N.P. Energija d.o.o. A.N.P. Energija d.o.o. je jedini vlasnik Energije Gradec d.o.o., subjekta koji upravlja s pet elektrana za biogoriva u Slavoniji i središnjoj Hrvatskoj, koristeći biomasu koju poljoprivredne tvrtke Fortenova Grupe proizvode za proizvodnju električne energije iz bioplina.

U drugoj transakciji, je Fortenova grupa d.d. sklopila konačni ugovor s tvrtkom KHA četiri d.o.o., hrvatskom hotelijerskom tvrtkom, da toj tvrtki proda svojih 25% udjela u tvrtki KHA četiri d.o.o. Tvrtka KHA četiri d.o.o. je većinski vlasnik Hotela Plat s 92% vlasništva, dok je Prosperus FGS većinski vlasnik KHA četiri d.o.o. KHA četiri d.o.o. je stekao dionice Hotela Plat namirivanjem dugova u predstečajnoj nagodbi iz 2014.

Tomislav Tičić, član Uprave Prosperus Investa, naglasio je: „Najvažniji rezultat ovih dviju posve odvojenih transakcija je činjenica da jkompanija KHA četiri stjecanjem vlastitih udjela napravila prvi korak prema pronalasku strateškog partnera za nastavak razvoja projekta rekonstrukcije društva Hoteli Plat, koje ima u većinskom vlasništvu. Hoteli Plat je društvo strateškog interesa za Republiku Hrvatsku, koje razvija projekt rekonstrukcije i izgradnje hotelskog kompleksa kategoriziranog s pet zvjezdica u Platu, na zemljištu površine sedam hektara, s ukupnim kapacitetom od otprilike 580 smještajnih jedinica. Očekuje se da bi projekt mogao nastaviti s obnovom tijekom 2021“.

Prosperus Invest je prije petnaestak dana potvrdio Jutarnjem listu da je završila inicijalna faza prikupljanja interesa započeta tijekom ljeta te da više zainteresiranih strateških investitora provodi dubinsko snimanje društva KHA četiri. Procijenjeno je da se tijekom prosinca 2020. očekuju konkretnije ponude potencijalnih strateških ulagača.

Tomislav Tičić je dodao: „Prva transakcija, u kojoj je Fortenova stekla udjele u kompaniji A.N.P. Energija, potvrda je inicijative hrvatske Vlade za osnivanje fondova za gospodarsku suradnju (private equity fondova s učešćem države kao 50%-tnog ulagača), čija je namjera bila stimulirati gospodarski razvoj na područjima od značaja za Hrvatsku, kao i u segmentima energetske učinkovitosti“.

Što se tiče Fortenova grupe, ove dvije transakcije omogućit će im izlazak iz tog hotelskog projekta koji nije osnovna djelatnost Grupe uz istovremeno oslobađanje značajne vrijednosti za poljoprivredni segment poslovanja Fortenova grupe, konsolidiranjem djelatnosti bioenergetskih postrojenja kojom se bavi upravo Energija Gradec.

James Pearson, glavni financijski direktor Fortenova grupe izjavio je: „Ovo predstavlja daljnji iskorak u strategiji Fortenova grupe koja se zasniva na prodaji netemeljnih djelatnosti i fokusira na temeljne poslovne grupe maloprodaje, prehrane i poljoprivrede. Konsolidiranim udjelom u tim bioenergetskim postrojenjima Fortenova grupa ne samo da investira izravno u financijska poboljšanja, nego nastavlja razvijati okolišno održiviji model poljoprivredne proizvodnje za budućnost.“

Prosperus je član Hrvatske private equity i venture capital asocijacije (HVCA).

Jeste li spremni napraviti razliku u razvoju hrvatskog gospodarstva?