Vijesti o članovima

Prosperus Growth Capital je spreman za nova ulaganja

By
CVCA

Private equity fond Prosperus Growth Capital započeo je s radom prikupivši od ulagača 51 milijun eura u prvoj fazi prikupljanja kapitala. Prosperus Invest, društvo je za upravljanje Prosperus Growth Capital-om, a ovo je već njihov treći po redu private equity fond.

Prosperus Growth Capital jedan tri fonda iz programa CROGIP, pokrenutog od strane Europskog Investicijskog fonda (EIF) i Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR), investirajući 49,99 % kapitala u fondove u njihovoj prvoj fazi prikupljanja kapitala. Europski investicijski fond (EIF) i HBOR pokrenuli su CROGIP program 2019. godine kao program ulaganja od 70 milijuna eura za potporu brzorastućim malim i srednjim poduzećima i srednjim poduzećima koja su osnovana i koja djeluju u Hrvatskoj. Program je kasnije proširen na 80 milijuna eura 2020. godine.

Tamara Perko, predsjednica Uprave HBOR-a, istaknula je: „Čini nas vrlo ponosnima činjenica da je HBOR sudjelovao u pokretanju fondova koji će pružiti poduzetnicima alternativan izvor financiranja. Iako je private equity tržište u Hrvatskoj još nerazvijeno, HBOR je inicirao brojne aktivnosti u cilju promoviranja ovakvog tipa financiranja. Uz pomoć HBOR-a venture capital fond namijenjen financiranju startup-ova (FRC2 Croatia Partners) započeo je s radom 2019. godine. Osnivanjem ova tri  fonda, alternativni izvori financiranja bit će dostupni kompanijama u zrelijoj fazi, neovisno o sektoru u kojem posluju.”

Prosperus Invest planira povećati veličinu fonda na maksimalno predviđenih 70 milijuna eura tijekom ove 2021. godine. Polovica kapitala prikupljena je od institucionalnih investitora na domaćem tržištu, među kojima su ključni partneri obvezni mirovinski fondovi. Prosperus Growth Capital fond ima obvezu uložiti najmanje 75% kapitala u poduzeća iz Hrvatske, a ostatak može biti uložen u poduzeća iz regije. Strategija fonda bit će ulaganja u srednja i mala poduzeća te društva koja imaju status srednje kapitaliziranih poduzeća s konsolidacijskim potencijalom u regiji, a planirani raspon vrijednosti pojedinog ulaganja je između 5 i 10 milijuna eura. Fond će se usmjeriti na propulzivna poduzeća s jedinstvenim ili diferenciranim proizvodima i uslugama pogodnim za održavanjem kompetitivne prednosti i stjecanjem značajnih tržišnih udjela. U Prosperusu najveći potencijal vide u turizmu, obnovljivoj energiji, farmaceutskoj industriji, zdravstvu, robi široke potrošnje i upravljanju poslovnim procesima.

Ističući kako je podrška EIF-a i HBOR-a za takve fondove od ključne važnosti, prvi čovjek Prosperusa Joško Miliša kaže kako su posebno ponosni što ih u novom fondu investicijski prati i većina ulagača iz njihova prvog fonda.

Prosperus je član Hrvatske Private Equity i Venture Capital Asocijacije (CVCA).

Jeste li spremni napraviti razliku u razvoju hrvatskog gospodarstva?