Izvještaji

Private equity u Europi

By
CVCA

Invest Europe u suradnji s konzultantskom tvrtkom Arthur D. Little je objavio anketu “Pan-European private equity” u kojoj je analiziran utjecaj COVID-19 krize na private equity i venture capital industriju.  

Anketa, provedena među 350 generalnih i ograničenih partnera, je istražila utjecaj COVID krize na private equity industriju i buduća očekivanja private equity menadžera. Također, anketa je pokazala očekivanja i planove društva za upravljanje private equity fondovima i njihovih ulagača o upravljanju portfeljom, investicijskom fokusu, alokaciji kapitala i odnose s investitorima. COVID-19 kriza utjecala je na smanjenje privlačenja kapitala, a 18.7 % procesa prikupljanja kapitala je zaustavljeno.

Anketa je pokazala da su iskustvo, investicijska strategija, prošli rezultati i poznavanje industrije ključne odrednice kompetitivne prednosti private equity poduzeća. Ulagači u private equity fondove, za razliku od fond menadžera društva za upravljanje private equity fondovima, smatraju ESG, iskustvo tima, i upravljanje tvrtkama u portfelju relativno boljim kompetitivnim prednostima.

Otprilike trećina fond menadžera društva za upravljanje private equity fondovima ima u planu investirati u nova geografska područja i nove sektore. Također, većina fond menadžera očekuje bolje poslovne prilike u narednoj godini. Očekuje se rast broja spin-off poduzeća, osobito u srednjim i velikim poduzećima. Fond menadžeri očekuju zanimljive prilike, ali i manji broj izlazaka iz investicije. Također, mali broj izlazaka iz investicije očekuje se u području malog i srednjeg poduzetništva. Glavni kratkoročni fokus fond menadžera bit će unapređenje poslovanja poduzeća u portfelju, dok će izlasci iz investicija biti u najmanjem fokusu.

Glavne četiri odrednice smatraju se ključnima za unapređenje poslovanja: reduciranje troškova, digitalizacija, organski rast te geografska ekspanzija i održivi rast. Reduciranje troškova najvažnija je odrednica za sve veličine fondova, a osobito za velike buyout fondove. Digitalizacija nije toliko bitna odrednica fondovima rizičnog kapitala, koliko fondovima s većom količinom kapitala, dok organski rast i financiranje likvidnosti veliki buyout fondovi smatraju ključnima. U kontekstu COVID-19 krize, geografska ekspanzija i održivi razvoj smatraju se najmanje bitnim odrednicama uspješnog rasta.

Najviše kapitala investirano je u Njemačkoj (23%), zatim u Nizozemskoj (15.7%), Ujedinjenom Kraljevstvu (14.9%) te u Belgiji (14.2%) i Švicarskoj (14.2%).

Preuzmite izviješće Invest Europe's 2020 Pan-European Private Equity – Full Report.

Jeste li spremni napraviti razliku u razvoju hrvatskog gospodarstva?