Izvještaji

Private equity u CEE regiji: kreiranje vrijednosti i stalan rast

By
CVCA

Invest Europe, krovna asocijacija koja predstavlja europske private equity i venture capital investitore, objavila je publikaciju "Private Equity in CEE: Creating Value and Continued Growth", detaljno izvješće koje proučava doprinos private equity industrije u inovacijama i gospodarskom razvoju, na području Srednje i istočne Europe (CEE). Izvješće istražuje kontinuiranu konvergenciju zemalja CEE regije s ostalim zemljama Europske Unije i investicijske trendove koji su omogućili private equity industriji da pozitivno utječu na napredak čitave regije. Također naglašava ulogu industrije u inovacijama i inkorporiranju ESG-a (čimbenika okoliša, društvenog utjecaja i korporativnog upravljanja) u svakodnevno poslovanje. Te su teme prikazane na detaljnim studijama slučajeva, u kojima su poduzeća financirana od strane private equity investitora u razdoblju od 2015. do 2019. godine.

CEE regija sada bilježi više od 30 godina rasta i razvoja od svog “restarta” početkom 1990-ih, a private equity industrija dio je priče od početka. Kako su se CEE regija i Europa u cjelini nastavile razvijati, strategije ulaganja su napredovale, a regija je odgovorila novim i uzbudljivim prilikama za ulaganje. Izvješće sadrži 22 private equity i venture capital ulaganja u regiji i uspješan izlazak iz istih u razdoblju od 2015. do 2019. godine, kako bi prikazala strategije ulaganja i stvaranja vrijednosti koje private equiry industrija danas koristi u CEE. Iako nipošto nisu pretjerani popis uspjeha u regiji, ove studije slučaja pružaju uvid u to kako private equity menadžeri iskorištavaju temeljnu atraktivnost CEE regije u velike povrate za investitore i stvaranje vrijednosti za građane.

CEE regija se dramatično promijenila otkako su se private equity investitori usmjerili na istu početkom 1990-ih godina. Danas, s četverostrukim rastom BDP-a od 1995. do 2019., regija ima značajnu ulogu u ukupnom europskom gospodarstvu. Također, CEE regija uključuje 11 od 27 država članica Europske unije, a trgovinske i industrijske mogućnosti regije učinile su je sastavnim dijelom europskog proizvodnog i uslužnog gospodarstva. Između 2003. i 2019., private equity industrija uložila je 29 milijardi eura u 4.300 poduzeća na području CEE. Poduzeća financirana od strane private equity fondova igrala su važnu ulogu u pružanju ključnih vještina i znanja, posebno malim i srednjim poduzetnicima Srednjoistočne Europe.

Izvješće Invest Europe-a o ekonomskom utjecaju private equity industrije pokazalo je da je CEE predvodila sve ostale regije u pogledu postotka otvorenih radnih mjesta. Poduzeća financirana od strane private equity fondova na području CEE regije povećala su broj zaposlenih na više od 316.000 u 2018. godini, što predstavlja stopu rasta od 10,7% na godišnjoj razini, u usporedbi s rastom od 0,7% ukupnog tržišta rada u istom razdoblju.

Trebalo bi se reći da CEE ima dugu priču o ugradnji ESG-a (čimbenika okoliša, društvenog utjecaja i korporativnog upravljanja) u svoje investicijske procese. Primjerice, menadžeri s područja CEE morali su se suočiti s opsežnim izazovima i ograničenjima u okolišu tijekom 1990-ih, i od tada su ta pitanja dosljedno integrirali u svoje post investicijske aktivnosti kao ključne izvore stvaranja vrijednosti.

CEE sve je više dom za rizični kapital, tehnološka ulaganja i inovacije. Tradicionalno snažno tehničko obrazovanje i vještine u regiji, dostupni ljudski resursi u područjima kao što su programiranje i razvoj, dinamično lokalno okruženje s ograničenom infrastrukturom nasljeđivanja i državni programi potpore koji prepoznaju važnost razvoja inovativnog poslovanja promijenili su ulagački percepciju. Očekuje se da će se trend rasta nastaviti zbog rekordne razine prikupljanja sredstava rizičnog kapitala tijekom posljednje tri godine. U 2019. godini uloženo je rekordnih 338 milijuna eura rizičnog kapitala u CEE.

Uvrštavanje Allegra na burzu, vodećeg poljskog online marketplace-a, postalo je jedno od najznačajnijih i najuspješnijih IPO-ova u Europi u godini kada su Mid Europa Partners, Permira i Cinven uvrstili poduzeće na Varšavsku burzu. Potpuni izlazak Danwooda, poljskog proizvođača montažnih kuća, zaradio je Enterprise Investors-u deveterostruki povrat. Auto24, vodeću estonsku platformu za prodaju rabljenih i novih automobila, BaltCap je prodao ostvarivši četverostruki povrat. Baltik Vairas, proizvođač bicikala sa sjedištem u Litvi, koji je izvezao preko 270 000 bicikala 14 zemalja, pružio je veliku medijsku pažnju LitCapital-u nakon uspješnog preokreta njihovog poslovanja. Izlazak Innova Capital iz Polskie ePłatnosci, poljskog pružatelja usluga plaćanja, naglasio je potencijal digitalizacije u  regiji. Ostvareni visoki povrat od izlaska ARX Equity Partners-a iz dijagnostičkog centra Bled, slovenske privatne zdravstvene službe, ukazao je na veliki apetit strateških investitora za poduzećima financiranima od strane private equity fondova.

Estonski CRM developer Pipedrive i hrvatski RCS i CPaas pružatelj usluga Infobip postali su jednorozi zahvaljujući investicijama sredinom 2020. koje su im podigle vrijednost na više od milijardu eura.

Izvješće detaljno analizira 22 poduzeća iz Srednjoistočne Europe financirane od strane private equity fondova, uključujući: Anwis, AZ Klima, Bambi, Bitdefender, Deutek, Dino, Dotcard, Eutecus, Fitek, Home.pl, Knjaz Miloš, KVK Holding, Magnetic MRO, MSV Metal Studénka, Novago, PBKM (Famicord Group), Profi Rom Food, Rankomat, Swell, Urgent Cargus, Velvet Care i Wirtualna Polska. Ta su poduzeća prošla čitav investicijski ciklus s investicijskim fondovima, od ulaganja do izlaska iz investicije, u razdoblju od 2015. do 2019. godine.

Pojedinačni profili tvrtki pokazuju povijest i razloge ulaganja, kao i strukturu transakcija. Profili prikazuju ulogu fondova u izgradnji vrijednosti poduzeća, njihovom rastu i razvoju, potpori inovacijama i aktivnostima u području ESG-a (čimbenika okoliša, društvenog utjecaja i korporativnog upravljanja).

Izvješće Invest Europe možete preuzeti ovdje.

Jeste li spremni napraviti razliku u razvoju hrvatskog gospodarstva?