Vijesti s tržišta

Infobip je postao prvi hrvatski jednorog

By
CVCA

Objava od 30.07. 2020. da američki investicijski fond One Equity Partners surađuje s Infobipom u njihovoj seriji A ulaganja od 200 milijuna dolara, s procijenjenom vrijednošću od milijardu dolara možda ne djeluje prijelomno na međunarodnom tehnološkom tržištu, no za malu većinom turistički orijentiranu zemlju poput Hrvatske, zasigurno jest.

To je znak za globalnu investicijsku zajednicu da hrvatske tvrtke mogu postići značajan rast na globalnoj razini i ta vijest može utrti put za priljev kapitala u hrvatske dionice.  Trojica osnivača Infobipa nisu samo dokazala da se globalne softverske tvrtke s tisućama zaposlenih mogu graditi na prelijepoj obali Hrvatske, već su simbol za neumornog poduzetnika, jer su u tišini izgradili globalnog diva bez ikakvog financiranja ili pomoći od institucija koje su namijenjene za to. Osnivači Infobipa uočili su potrebu za cjelovitom komunikacijskom platformom kao uslugom (skraćeno eng. CPaaS), kako oni opisuju svoj proizvod,početkom 2006. godine, kada nije bilo očito da će se milijarde SMS poruka trebati svakodnevno slati putem Ubera, Lyfta i drugih mobilnih aplikacija 14 godina kasnije.

Danas tvrtka globalno upravlja svojom direktnom komunikacijskom SaaS platformom s gotovo svim većim telekom operaterima, nudeći širok spektar usluga slanja poruka, te se može pohvaliti klijentima poput Ubera, Burger Kinga iStrave. Financiranje dolazi pomalo iznenadno, jer su osnivači namjeravali izaći na tržište bez prethodnog prikupljanja sredstava. Glavni Infobipov konkurent, Twilio(NYSE: TWLO), je od svojeg osnutka 2009. godine kada su prvi put prošli Techstars Accelerator prikupio 263 milijuna dolara od 24 investitora, među kojima su bili svjetski lideri kao što su Salesforce, Fidelity i T. Rowe Price. Danas Twilio ima tržišnu kapitalizaciju od 38,59 milijardi dolara, a Infobipova valuacija od milijardu dolara izgleda malo u usporedbi s njihovim glavnim konkurentom, iako je ovo bio njihov prvi krug financiranja i očekujemo da četvrtka privući još novaca. 

Jedini investitor u ovoj rundi financiranja, One Equity Partners, je investicijski fond specijaliziran za tvrtke srednje kapitalizacije s 10 milijardi dolara imovine pod upravljanjem. Fond je osnovan u Bank One 2001. godine, a danas posluje pod krovnom institucijom JP Morgan pošto je JPM postao vlasnik BankOne-a. Zanimljivo je da je One Equity Partners stekao većinski udio u Ericsson media solutions u 2018. godini, a to je Ericssonovo medijsko poslovanje sastavljeno od mnogih prethodnih akvizicija, ali ipak mali dio Ericssona, koji naravno ima korijene na globalnom telekom tržištu.

U budućnosti bi to mogla biti simbiotska veza između ovo dvoje.  Budućnost će pokazati kako će se odvijati ova uspješna hrvatska priča, a mi u Hrvatskoj Private Equity i Venture Capital Asocijaciji (CVCA) smo sretni štosu Silvio Kutić, Roberto Kutić, Izabel Jelenić pokazali svijetu da Hrvatska može proizvesti jednoroge i nadamo se da će još mnogi slijediti njihov put. Čestitke Infobip.‍

Jeste li spremni napraviti razliku u razvoju hrvatskog gospodarstva?