Vijesti s tržišta

Hrvatski startupi koje vrijedi pratiti u 2021.

By
CVCA

Novac.HR, gospodarski odjeljak Jutarnjeg lista predstavio je prvu nezavisnu listu domaćih mladih, inovativnih tehnoloških tvrtki koje vrijedi pratiti u 2021. pod nazivom: „Novac.HR TOP10 hrvatskih startupa za praćenje u 2021.”.

Ovo je prva lista u Republici Hrvatskoj koju su sastavili profesionalci koji svakodnevno rade s hrvatskim startupima, ulažu u njih i aktivno prate njihov razvoj. Također, to je prva neovisna lista lokalnih mladih, inovativnih tehnoloških tvrtki koje vrijedi pratiti u 2021. godini,stvorena u suradnji Fil Rouge Capitalom, South Central Ventures-om, Hanza Medijom i Zicerom.

Žiri su činili: investicijski menadžer South Central Ventures-a Vedran Blagus, Partner u Fil Rouge Capital-u Stevica Kuharski,direktor Zicera Frane Šesnić i novinar i urednik Jutarnjeg lista Bernard Ivezić.Novac.HR TOP10 hrvatskih startupa za praćenje u 2021.,prema izboru žirija, su (abecednim redom): AdScanner, Agrivi, Amodo, Ascalia,Cognism, Infobip, OptimoRoute, Oradian, ReversingLabs i Rimac Automobili. „Ovi startupi i njihovi osnivači nisu jedini koje bismo pohvalili u hrvatskom startup ekosustavu, ali najviše i najbrže podižu ljestvicu“. Žiri je u užem krugu finalista imao čak 32 domaća startupa, među kojima su bili: Aircash, City Connect, CircuitMess, DaiBau, Dotmatrix, Lebesgue, Robotiq.ai, SofaScore,Spotise, Stype CS, Miret, Wasp i Zipato.U priopćenju su istaknuli: „Cilj je kroz ovaj izbor ukazati na osnivače startupa i njihove timove od kojih se u idućoj godini očekuje najviše, a koji su se dokazali i dokazuju da donose rezultate, a ne samo da pričaju najbolje priče“.

Poslovni pokazatelji deset startupa koje treba pratiti u 2021. s popisa Novac.HR vrlo su zanimljivi. Samo su ti startupi u Hrvatskoj,odnosno bez međunarodnih operacija, lani ostvarili više od pola milijarde kuna prihoda i zapošljavali 1.435 ljudi. S obzirom na to da u prosjeku imajugodišnji rast prihoda veći od 100 posto, a broj zaposlenih raste za 30 i više posto, njihove su brojke za 2020. godinu još veće.

Prema procjeni Novac.HR-a, u 2020. godini je u hrvatske startupe investirano više od 300 milijuna dolara. Vedran Blagus, investicijski menadžer u South Central Venturesu kaže da su rast, zapošljavanja i ulaganja u hrvatske startupe na rekordno visokoj razini. Blagus je nadodao: „Ono što su ove godine, ali nakon godina i godina rada, pokazali Infobip, Nanobit, Microblink i Rimac, vjerujem da su oni samo prvi u nizu.

U 2021. očekujem da takve transakcije neće biti iznimka već pravilo. Najveća vrijednost takvih uspjeha je podizanje samopouzdanja mladim ljudima u Hrvatskoj i dokaz kako takve uspješne priče nisu rezervirane samo za neki nama daleki svijet. Trudimo se da nove generacije naših poduzetnika ispred sebe imaju sve više takvih primjera - kako ustrajnošću, znanjem i kvalitetom osvojiti svijet“. Stevica Kuharski, partner u Fil Rouge Capital-u dodaje da su osnivači startupa aktivnih u Hrvatskoj i regiji "sve više svjesni potencijala rasta uz pomoć investicija, a budući uspjeh njihovih kompanija i njih samih učvrstit će položaj Hrvatske kao poželjne destinacije za pokretanje startupa". ‍

Jeste li spremni napraviti razliku u razvoju hrvatskog gospodarstva?