Vijesti o članovima

EIF i HBOR ulažu u tri fonda rizičnog capitala za koja se očekuje da ulože € 205 u hrvatska mala i srednja poduzeća

By
CVCA

EIF i HBOR ulažu u tri fonda rizičnog kapitala u Hrvatskoj, otvarajući potencijal od 205 milijuna eura za mala, srednja i srednje kapitalizirana poduzeća.

Europski investicijski fond (EIF) i Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR) podržat će tri fonda rizičnog kapitala u Hrvatskoj i na taj način omogućiti dosezanje iznosa od 205 milijuna eura potrebnih za ulaganja u razvoj, rast i poboljšanu međunarodnu konkurentnost lokalnih malih i srednjih te srednje kapitaliziranih poduzeća.

Prikupljena sredstva od EIF-a, HBOR-a i EU fondova će biti uložena u Prosperus Growth Fund, Adriatic Structured Equity Fund i u Croatian Mezzanine Debt Fund.

Od ove jeseni hrvatska poduzeća će moći pristupiti tim fondovima koji će odlučivati o pojedinačnim investicijskim projektima. Očekuje se da će prosječna investicija biti između 2 i 8 milijuna eura.

Tamara Perko, predsjednica Uprave HBOR-a, izjavila je:„ Izuzetno smo ponosni što je HBOR sudjelovao u osnivanju fondova kojim će poduzetnicima biti omogućen alternativni oblik financiranja. Budući da je tržište rizičnog kapitala u Hrvatskoj još uvijek nedovoljno razvijeno, HBOR je pokrenuo niz aktivnosti za promicanje razvoja ovog oblika financiranja”.

Ovaj sporazum će također pomoći Hrvatskoj da poboljša svoj položaj u udjelu private equity ulaganja u bruto domaćem proizvodu (BDP-u).

Program nije ograničen ni na koji sektor gospodarstva. Program ulaganja također će nastojati podržati timove koji su osnovani u Hrvatskoj i posebno usmjereni na Hrvatsku.

Prosperus Invest, društvo za upravljanje Prosperus Growth Fund; i Provectus Capital, društvo za upravljanje Adriatic Structured Equity Fund članovi su Hrvatske Private Equity i Venture Capital Asocijacije (CVCA).

Jeste li spremni napraviti razliku u razvoju hrvatskog gospodarstva?