OBAVIJESTI

Skupština članova
četvrtak, 25.ožujka 2021. u 16:00 Savska cesta 32, Zagreb(samo članovi) i online

Hrvatska Private Equity i Venture Captal Asocijacija (CVCA) održala je u četvrtak, 25. ožujka 2021. redovnu sjednicu Skupštine članova, te sjednicu Upravnog odbora.  

Na ovoj Skupštini CVCA je postala bogatija za četiri nova člana -  Fil Rouge Capital, Invera Equity Partners, South Central Ventures i Maverick. CVCA okuplja gotovo sve private equity i venture capital fondove koji aktivno ulažu u hrvatske tvrtke sa sjedištem ili predstavništvom u Zagrebu. Uz nove članove, postojeći redovni članovi udruge su Blue Sea Capital, CEE Private Equity, Enterprise Investors, Inspire Investors, Prosperus Invest, Provectus Captital Partners, Quaestus Private Equity Partners i VentureXchange.  

Na Skupštini su izabrani i novi članovi Upravnog odbora, predstavnici novih članova, a to su Julien Coustaury (Fil RougeCapital), Slaven Kordić (Invera Equity Partners), i Jure Mikuž(South Central Ventures). Upravni odbor CVCA sada čine ukupno 11 članova, a uz novo izabrane članove tu su još i članovi Ivan Zec (Blue Sea Capital), Igor Hržić (CEE Private Equity), Tomislav Tomljenović (EnterpriseInvestors), Krešimir Kukec (Inspire Investments), Tomislav Tičić(Prosperus Invest), Igor Čičak (Provectus Capital Partners), Vjenceslav Terzić (Quaestus Private Equity Partners), te predsjednica Mirna Marović (VentureXchange).

Hrvatsko private equity i venture capital tržište procvjetalo je usprkos COVID-19 krizi. U Hrvatskoj je ostvaren apsolutno najveći iznos ulaganja u kriznoj 2020. godini. Samo je u Infobip, koji je prvi službeni hrvatski jednorog čija procijenjena tržišna vrijednost premašuje milijardu dolara uloženo dvjesto milijuna dolara. Dodatno, tu su i aktivnosti prikupljanja kapitala private equity i venture captial fondova, gdje su tri nova fonda počela sa ulaganjima pod društvima za upravljanje Invera Equity Partners, Provectus Capital Partners i Prosperus Invest. Očekuje se također vrlo skori početak aktivnog ulaganja Feels Good Capitala, Mezzanine Croatia i Mavericka.

Na Skupštini je usvojen plan aktivnosti za 2021.,kao i financijski plan. Planirane aktivnosti uključuju organizaciju međunarodne konferencije BestInvest.hr i dodjelu nagrada za najbolja private equity i venture capital ulaganja koja je planirana za 15. lipnja 2021. Cilj konferencije je i predstaviti hrvatske priče o uspjehu private equity i venture capital ulaganja, te skrenuti pozornost opće i stručne javnosti na važnost ovog oblika ulaganja.

Predstavnici Skupštine složili su se da trenutno u široj javnosti ne postoji percepcija o važnosti private equity i venture capital ulaganja, iako je hrvatsko private equity i venture capital tržište važno i daje vjetar u leđa hrvatskom gospodarstvu. Brojne hrvatske tvrtke privukle su i ulaganja stranih private equity i venture capital fondova, a u Hrvatskoj trenutno starta čak četvrta generacija ovih fondova koji u Hrvatskoj djeluju još od 1997. Svi novi fondovi raspolažu sa svježim kapitalom za ulaganje u propulzivna hrvatska poduzeća, što može biti ključno za gospodarski razvoj i oporavak pogotovo ako su neki drugi izvori financiranja, poput onih bankarskih, teže dostupna.  

Osim konferencije BestInvest.hr i publikacije „Hrvatske priče o uspjehu“, CVCA će u 2021. pokrenuti i seriju video podcasta u kojima će gostovati poduzetnici i fond menadžeri. Nadalje, planira se organizacija stručnog seminara i konferencije na temu održivog razvoja jer to je postala nova paradigma ulaganja kako u promjenama regulative, tako i uposlovnoj strategiji mnogih društva za upravljanje.

Odmah nakon Skupštine,  održana je i sjednica Upravnog odbora CVCA na kojoj je pored operativnih odluka naglašena i važnost sklapanja partnerstva sa strukovnim udruženjima na tržištu, te predstavnicima akademske zajednice. Članovi su također razmijenili iskustva vezana uz proces prikupljanja kapitala, ulaganja, te ostvarivanja izlaznih strategija iz društva u portfelju.

Održana je Skupština, sastanak Upravnog odbora i izbor novog sastava Upravnog odbora

18. prosinca 2019

Skupština CVCA održana je na inicijativu predsjednice Mirne Marović, kako bi se ponovno pokrenule aktivnosti udruge.  Svim starim i potencijalno novim članovima upućen je poziv o sazivanju izvanredne sjednice Skupštine CVCA sa zamolbom da popune prijavnicu u članstvo te time obnove svoje članstvo ili postanu novi članovi CVCA.

Mirna Marović je predložila buduću organizaciju i plan aktivnosti udruge za 2020. godinu. Prijedlog buduće organizacije udruge uključuje nove kategorije članstva s ciljem da udruga bude prvenstveno strukovno tijelo predstavnika društva za upravljanje private equity i venture capital fondovima. Kategorije članstva su: redovni članovi, pridruženi članovi, individualni članovi i počasni članovi. ​

Planirane aktivnosti za 2020. godinu su sljedeće:
​1. Organizacija CVCA konferencija, seminara i ostalih događanja;
2. Sudjelovanje na događanjima partnera, uz mogućost promocije hrvatske private equity i venture capital industrije kroz kotizacije sa popustom i distribucije promotivnih brošura;
3. Izdavanje promotivne brošure o hrvatskoj private equity i venture capital industriji sa profilima članova – društva za upravljanje private equity i venture capital fondovima;
4. Nove internetske stranice i društvenih mreža koje su već napravljene
5. Redovnog mjesečnog e-newslettera za članove i ostalu zainteresiranu stručnu javnos​

Na Skupštini je utvrđen sastav Upravnog odbora.