O CVCA

Saznaj više o  ciljevima i
planovima udruge.

Private Insights Conference with Mirna Marovic CVCA president as moderator of the event


Hrvatska Private Equity i Venture Capital Asocijacija (CVCA) ima za cilj pospješiti i pojednostavniti stvaranje pogodnog okružja za private equity i venture capital investicije u Republici Hrvatskoj i regiji, te poticati razvoj i promicanje investicijske kulture općenito. CVCA je osim u Hrvatskoj aktivna i u zemljama regije (SEE i CEE).


CVCA je središnje mjesto okupljanja svih pripadnika private equity i venture capital industrije. CVCA svojim djelovanjem nastoji okupiti sve private equity i venture capital fondove koji imaju sjedište ili predstavništvo u Hrvatskoj. Redovni članovi CVCA su Blue Sea Capital, CEE Equity Partners, Enterprise Investors, Feelsgood Capital, Fil Rouge Capital, Hrvatsko mirovinsko investicijsko društvo (HMID), Inspire Investments, Invera Equity Partners, Maverick, Prosperus Invest, Provectus Capital, Quaestus Private Equity i South Central Ventures, a pridružen članovi VentureXchange i odvjetničko društvo Bradavica Marić Wahl Cesarec (BMWC).

Članovi CVCA upravljaju sa kapitalom koji premašuje 3,2 milijarde eura. Private equity i venture capital ulaganja iznimno su važna za hrvatsko gospodarstvo, budući da ulažu u propulzivna hrvatska poduzeća sa potencijalom brzog rasta i stvaranja novih radnih mjesta.Hrvatsko private equity i venture capital tržište procvjetalo je usprkos COVID-19 krizi. U Hrvatskoj je ostvaren apsolutno najveći iznos ulaganja u kriznoj 2020. godini. Samo u Infobip, koji je prvi službeni hrvatski jednorog čija procijenjena tržišna vrijednost premašuje milijardu dolara, uloženo je dvjesto milijuna dolara u 2020. Nakon te početne investicije, Infobip je već završio dodatne dvije runde financiranja na svom putu uspješnih preuzimanja, rasta i konačnog cilja uvrštenja putem IPO-a na Njujoršku burzu (NYSE).

Dodatno, tu su i aktivnosti prikupljanja kapitala private equity i venture captial fondova. U 2020, tri nova private equity fonda su nakon uspješno završenog početnog prikupljanja kapitala počela s ulaganjima pod društvima za upravljanje Invera Equity Partners, Provectus Capital Partners i Prosperus Invest. U lipnju 2021, Feelsgood Capital je također uspješno završio prikupljanje kapitala, te kreće sa venture capital ulaganjima čiji je cilj ostvarivanje društvenog utjecaja. A do kraja godine očekujemo i pokretanje prvog hrvatskog mezzaine fonda – Croatia Mezzanine (pod društvom za upravljanje Mezzanine Partners) i još jednog dodatnog hrvatskog private equity fonda, Maverick. Osim toga, Fil Rouge Capital jedan je od najaktivnijih ulagača od 2019. godine, kada su počeli aktivno ulagati. Također očekujemo da će još dva regionalna fonda (SEE) u Hrvatskoj prikupiti dodatna sredstva (Blue Sea Capital i South Central Ventures).

Svi novi fondovi raspolažu sa svježim kapitalom za ulaganje u propulzivna hrvatska poduzeća, što može biti ključno za gospodarski razvoj i oporavak. Osim domaćih fondova, u Hrvatskoj u zadnjih nekoliko godina djeluju i strani fondovi koji doprinose značajnim iznosima kapitala. CEE Private Equity Partners i Enterprise Investors imaju otvorena svoja predstavništva u Hrvatskoj.

Pojavom novih private equity i venture capital fondova u Hrvatskoj nesumnjivo će doći do razvoja novih, snažnih i inovativnih tvrtki koje će se uspješno proširiti na regionalna i globalna tržište. Private equity i venture capital fondovi donose poduzetnicima i tvrtkama u koje ulažu mnogo više od samog kapitala. Uz kapital, private equity i venture capital fondovi donose know-how kako uspješno skalirati svoje poslovanje zahvaljujući iskustvu, znanju, podršci, te stručnosti u pojedinom sektoru.

Gledajući unaprijed, private equity i venture capital industrija nastaviti će rasti i podržavati najpropulzivniji dio hrvatskog gospodarstva. U CVCA aktivno radimo na razvoju private equity i venture capital tržišta od 2004. Oduševljeni smo što napokon svjedočimo kako se je private equity i venture capital tržište razvilo, i kako će se nastaviti razvijati Nikad nije bilo uzbudljivije vrijeme biti dio private equity venture capital zajednice.

Da li ste zainteresirani da se učlanite u CVCA? Molimo kontaktirajte nas ili ispunite obrazac za prijave za članstvo na našoj web stranici. Članstvo u CVCA je otvoreno za sve pripadnike private equity i venture capital zajednice. Pored private equity i venture capital fondova članstvo je otvoreno i investicijskim i mirovinskim fondovima, bankama, odvjetnicima, računovodstvenim i drugim savjetodavnim tvrtkama, kao i individualnim članovima s interesom u ovoj industriji.

Jeste li spremni napraviti razliku u razvoju hrvatskog gospodarstva?