SEE Private Equity and M&A Forum

Mirna Marović, predsjednica CVCA-e i direktor VentureXchange-a, predsjedala je 13. izdanjem SEE Private Equity i M&A Foruma koji se održao 7. studenog 2019. u Beogradu. Konferencija je istražila nove pristupe i alternativne strategije ulaganja koja mogu dovesti do novih granica privatnih ulaganja. Regionalni i međunarodni investitori i menadžeri fondova razgovarali su o tome da kapital treba ulagati u rad koji ubrzava inovacije, postiže utjecaj i stvara prinose u vremenu brzih ekonomskih, socijalnih i digitalnih promjena. SEE Private Equity i M&A Forum vodeći su događaj privatnog kapitala u regiji koji godišnje obuhvaća preko 100 investicijskih stručnjaka.


U svom uvodnom obraćanju, gđa Marović je pružila detaljan pregled tržišta privatnog kapitala na tržištima JI Europe, uključila isprobane i testirane pobjedničke investicione strategije poput istraživanja mogućnosti kupnje i izgradnje regionalne konsolidacije. Veći ugovori koji su se odvijali u regiji zasigurno su pridonijeli tome da su velika globalna i regionalna tržišta postavila ta pogranična tržišta na njihov zaslon radara za ulaganja tražeći nove mogućnosti ulaganja. Jedan primjer je najveća otkupna akcija u regiji: 2014. godine je Europa Europa prodala kompaniji KKR United Group za 1 bilion eura, a 2018. KKR je istu investiciju prodao BC Partnersu za 2,78 milijardi eura. Nadalje, vrlo solidne predviđene stope rasta realnog BDP-a (2018.-2023.) I niski troškovi zaduživanja trebali bi biti katalizatori za privatni kapital i aktivnosti spajanja i pridruživanja u regiji.

Činjenica je da privatni kapital u regiji ima svijetlu budućnost što je potvrdilo i nekoliko drugih govornika koji predstavljaju fondove koji aktivno traže mogućnosti ulaganja, uključujući Henry Potter, Partner, Alpha Associates; Igor Hrzić, menadžer za investicije; Kemal Sikirić, partner, IMAP Jugoistočna Europa; Ivan Zec, partner, prijestolnica Plavog mora; i Miran Kovač, partner / generalni direktor, ALFI PE.

Gospođa Marović moderirala je panel raspravljajući o pokretačima, problemima i protumjerama u aktivnostima M&A. Alexandra Nagle, generalna direktorica Alantra, naglasila je da su ključni pokretači vrlo različiti, od M&A kao alata za ubrzanje strateških poslovnih ciljeva (npr. Stjecanje Intereurope od strane Posta Slovenije u skladu sa strategijom za širenje logistike) do međunarodne ekspanzije / pristupa većem rastu tržišta (npr. KMV stjecanje Knjaz Miloša ili niz OTP-ovih preuzimanja). Leo Morozov, šef neosnovne imovine i imovine, Fortenova grupa istaknula je da financiranje kupovine manjih lokalnih ugovora i dalje ozbiljno nedostaje, jer lokalne banke nemaju potrebno iskustvo, a strane banke nisu zainteresirane za male ulaznice, što smanjuje potencijalni povrat , Osim toga, izjavio je da su hitno potrebni manji lokalni fondovi privatnog kapitala kako bi se pomoglo konsolidaciji određenih industrija koje bi stvorile potencijal veličine posla zanimljiv za veće regionalne i globalne igrače. Vladimir Dašić, stariji partner, BDK Advokati očekuje da će vidjeti više aktivnosti M&A u projektima vezanim za infrastrukturu, jer za igrače poput Vincija i Sueza ima smisla pribaviti slične tvrtke / ciljeve u regiji, jer već imaju prisustvo i sredstva.

Gospođa Marović moderirala je panel raspravljajući o mogućnostima M&A u sektoru FIG koji se dotiču na temelju pokretača oživljavanja interesa za sektor, uključujući određene nove trendove poput FinTech-a i digitalnog bankarstva. Gabor Kolics, šef Odjela za otkup i koordinaciju banaka, OTP Bank Plc, komentirao je impresivnu strategiju stjecanja OTP banke, kao i razmatranja integracije nakon stjecanja. Uroš Ivanc, predsjednik uprave, Triglav grupa detaljno je razmotrila mogućnosti konsolidacije i prepreke na nacionalnom i regionalnom tržištu osiguranja. Dejan Tešić, pridruženi partner za zapadni Balkan, BAC IP EAD (BAC Securities), naglasio je važnost fintech industrije bez obzira na vrlo malo stvarnih primjera i mogućnosti uvrštavanja kompanija na varšavsku burzu kao mogući izlazni put navodeći da su samo dvije Tamo su se našle tvrtke iz jugoistočne Europe (slovenska banka NKBM i uvrštenje obveznica u listu bugarskog osiguravatelja automobila i lizing kompanije Eurohold).

Gospođa Marović također je moderirala posljednji panel dana raspravljajući o tehnološkim trendovima u regiji. Ewa Abel, menadžer za investicije, EIF, pružio je pregled stanja na tržištu i nastojanja EIF-a da poveća raspoloživost sjemena, pokretanja i rizičnog kapitala u regiji. Pavel Ezekiev, upravljački partner, NEVEQ Capital Partners, istaknuo je da je šira regija središnje i istočne Europe već skovala 10 jednoroga s vrijednostima većim od milijardu eura unatoč tome što ima manje od 10% dostupnih fondova rizičnog kapitala u cijeloj Europi. Sljedeći jednorozi sigurno postavljaju regiju na globalnu tehnološku kartu: Grammarly (UA), UiPath (RO), Software Group (BG), Cloudpipes (BG), Taxify (EE), CityBee Solutions (LT), Imperia Online (BG) , BGMenu (BG), Vayant (BG). Gospođa Marović predstavila je nove prostore u nastajanju, koji se kreću tehnologijom iz regije, uključujući AI (Evloven, SI), pametni nakit (Bella Beat, Hrvatska), kvantna računala (Quantastica, EE, RS), blagajnu bez odlaska (Everseen, RO, RS), bankarstvo kao usluga (finqware, RO) i pametno gospodarenje otpadom (Sensoneo, SK). Kosta Andrić, upravljački partner, ICT Hub, razgovarao je o praktičnim detaljima koji osiguravaju osnovni kapital i podršku startupovima u ranoj fazi u Srbiji. Zoja Kukić, programska direktorica za pokretanje ekosustava, Inicijativa za digitalnu Srbiju, naglasila je promjene potrebne u cjelokupnom okruženju potrebne za stvaranje plodnog tla za razvoj startupa.

Na kraju, u završnoj riječi gđa Marović je dala kratki sažetak odličnih rasprava tijekom dana koji su na konferenciju doveli širok spektar stručnjaka u industriji.

Pratite nas na društvenim mrežama
  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook Social Icon

© 2019 CVCA, all rights reserved