Bookmark this site E-Mail us Facebook Linkedin

Organizatori

Organizatori Organizatori

HVCA ČLANOVI

HVCA ČLANOVI HVCA ČLANOVI HVCA ČLANOVI HVCA ČLANOVI HVCA ČLANOVI

NOVA TV DNEVNIK 28.12.2010.

Tvrtke očekuju 2 milijarde kuna za ulaganja

Vlada će preko HBOR-a taj iznos pojačati s dodatnih milijardu kuna. Projekt nazvan „Fondovi gospodarske suradnje“ trebao bi kroz dokapitalizacije kompanija sa svježim novcem oživjeti posrnulo gospodarstvo. Fondovi nisu naveli u koje će tvrtke konkretno uložiti, ali su prve injekcije kapitala najavili za proljeće 2011. „Optimist sam jer ćemo imati prilike za kvalitetna ulaganja upravo u segmentu gdje su banke možda malo rezerviranije zbog toga što te tvrtke nemaju dovoljno kapitala. Takva jedna injekcija novca bi sigurno imala pozitivan učinak’, rekao je Marko Makek, članu uprave tvrtke Nexus Private Equity Partner i potpredsjednik HVCA.

 

NOVA TV NOVAC 19.12.2010.

Fondovi rizičnog kapitala vjetar su u leđa poduzetnicima

Financijska injekcija od dvije milijarde kuna ubrizgana u perspektivne, najčešće izvozno orijentirane tvrtke više je nego dobrodošla za domaću ekonomiju. Kako sada stvari stoje, može se očekivati da će se spomenuti iznos, kao mjera gospodarskog oporavka, od sljedeće godine početi ulagati u hrvatska poduzeća s visokim potencijalom rasta. Naime, 5 fondova za gospodarsku suradnju prikupilo je milijardu kuna privatnog kapitala, a prema dogovoru Vlada bi na raspolaganje trebala dodati jednak iznos.

Procjena je da će se svake godine ovaj novac uložiti u 10-ak propulzivnih tvrtki. Investicije, ovisno o poduzeću,  kretale bi se između 1 i 7 milijuna eura. „Za poduzetnika ovo predstavlja vjetar u leđa, osim dugoročne financijske podrške u poslovanju on još donosi i strateški know how, te omogućuje poduzetniku da napravi onaj značajan iskorak, bilo da se radi o osvajanju nacionalnog, regionalnog ili čak globalnog tržišta, izjavila je Mirna Marović, Predsjednica HVCA“. 

Tvrtka Hlad iz Slavonskog Broda, bavi se preradom smrznutog voća i tipičan je primjer ulaganja fonda rizičnog kapitala. Zadovoljili su osnovne kriterije za suradnju: ostvaruju tehnološki napredak, imaju visok izvozni potencijal, viziju razvoja i kvalitetan ljudski potencijal. Već treću godinu surađuju s jednim fondom. Mi smo mogli opstati kao firma, ostali bi mali s ograničenim kapacitetima u razvojnom smislu i procijenili smo da bez razvoja i bez ulaganja u tehnologiju i proizvodnju u suštini nemamo mogućnosti da iskoristimo kapacitete koje je davala ova tvornica“, izjavila je Mirjana Tomakić, direktorica tvrtke Hlad.  Ulazak fonda rizičnog kapitala u jednu tvrtku znači privlačenje dodatnih financijera, puno se lakše dobije kredit, lakše se povezuje s inozemnim partnerima i ostvaruje izvoz i ukupan razvoj.

 

ODRŽANA VENTUREXCHANGE DOGAĐANJA 23.-24.02.2010. HOTEL WESTIN ZAGREB

Druga Private Equity konferencija u Jugoistočnoj Europi okupila vodeće strane ulagače i hrvatske gospodarstvenike 23. i 24. veljače 2010. u zagrebačkom su hotelu Westin uspješno održana VentureXchange događanja koja su okupila preko 300-tinjak uglednih predstavnika državne uprave, lokalne samouprave i gospodarstva iz Hrvatske i regije.

VentureXchange događanja u organizaciji HVCA pod visokim pokroviteljstvom Vlade RH. Skup je otvorila Predsjednica Vlade Jadranka Kosor koja je ujedno najavila i inicijativu Vlade o osnivanja fondova za gospodarsku suradnju, za koje smatra da će biti jedna od bitnih poluga za budući gospodarski rast.

Predsjednica je istaknula da Vlada prepoznaje neiskorišteni potencijal private equity i venture capital ulaganja, posebice, uzimajući u obzir prednosti koje donose fondovi rizičnog kapitala ne samo perspektivnim poduzetnicima nego i gospodarstvu u cjelini.
Naime, perspektivni poduzetnici u fondu rizičnog kapitala mogu pronaći jakog strateškog partnera koji može omogućiti uspješno širenje poslovanja na regionalnom i globalnom tržištu, a time postaju i jedni od bitnih pokretača gospodarstva jer doprinose očuvanju postojećih radnih mjesta ili otvaranju novih; ulažu u istraživanja i razvoj kao i proizvodnju te potiču povećanje izvoznih kapaciteta.

Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva, Đuro Popijač, je detaljnije predstavio sudionicima Konferencije fondove za gospodarsku suradnju kojima je cilj da se potakne gospodarski rast. Ministar je naveo da će Vlada putem fondova gospodarskog razvoja za svaku uloženu kunu uložiti dodatnu kunu za ulaganje do najviše milijardu kuna. Osnivanjem Fondova za gospodarsku suradnju država će dokapitalizirati ulaganja privatnih investitora sa iznosima između 75 i 300 milijuna kuna po fondu.

Ukupno, Vlada RH će za ovu inicijativu osigurati iznos od jedne milijarde kuna. Tijekom VentureXchange dana predstavljeni su i VentureXchange finalisti kao prilike za ulaganja.

 

OTVORENO 23.02.2010.

U emisiji HTV-a Otvoreno 23.02.2010. s Mislavom Togonalom razgovaralo se o mjerama hrvatske Vlade za pomoć gospodarstvu. U drugome dijelu emisije predsjednik Uprave HBOR-a Anton Kovačev, predsjednica Private equity venture capital asocijacije Mirna Marović, saborski zastupnik SDP-a Gordan Maras i državni tajnik u Ministarstvu financija Zdravko Marić govorili su o učinku prve aukcije kredita HBOR-a za provedbu Programa kreditiranja obrtnih sredstava. U emisiji se razgovaralo i o investicijskim fondovima rizičnog kapitala, kod kojih bi država uložila kunu na kunu privatnog kapitala, o čemu je govorila Mirna Marović.


Ulaz za korisnike

Registriraj se za besplatan pristup forumu, newsletteru i informacijama o događanjima!

Zaboravili ste lozinku?

Registriraj se i postani novi korisnik!

Ulaz za Članove

Zaboravili ste lozinku?

Postanite novi član!

© 2005 - 2019 HVCA sva prava pridržana

Izrada Internet Stranica - Dizajn i CMS TOL TEAM

VentureXchange in SEE