Bookmark this site E-Mail us Facebook Linkedin

Uvodna riječ

Poštovani,

Osobita mi je čast pozvati Vas drugu godišnju konferenciju Private Equity u Jugoistočnoj Europi i VentureXchange dan, koji će se održati u hotelu Westin, Zagreb, 23. i 24. veljače 2010. u organizaciji Hrvatske Private Equity i Venture Capital Asocijacije (HVCA) i Infoarene.

Posebno se zahvaljujemo partnerima koji su podržali ova VentureXchange događanja uključujući pokrovitelje Vladu RH, Europsku banku za obnovu i razvoj (EBRD), Europski investicijski fond (EIF), Centre for Private Equity Research (CERPRES), Poslovno-inovacijski centar Hrvatske (BICRO), Europsku poduzetničku mrežu (EEN), Agenciju za promicanje izvoza i ulaganja (APIU), sponzore Nexus Private Equity, Quaestus Private Equity, RSG Capital, CAPER, Microsoft, te ostale partnere događanja.

Ova VentureXchange događanja imaju za cilj promovirati venture kapital ulaganje u Hrvatskoj i regiji, te omogućiti poduzetnicima, ulagačima i financijskim posrednicima da ostvare razmjenu informacija i stvaranje poslovnih veza u čemu će doprinijeti i novi portal www.venturexchange-see.com. Na VentureXchange danu biti će predstavljeni finalisti natječaja VentureXchange Competition South East Europe 2010, a vjerujemo da će brojni kontakti sa potencijalnim investitorima rezultirati i u privlačenju venture kapital i private equity ulaganja u odabrane poduzetničke projekte.

Stoga ukoliko ste poduzetnik, imate propulzivno poduzeće sa velikim potencijalom rasta i u mogućnosti ste ostvariti održivu komparativnu prednost nad konkurencijom, venture kapital fond može biti pravi partner za Vas. Fondovi rizičnog kapitala ulažu u poduzeća u svim fazama razvoja, od početne (start-up), pa do proširenja poslovanja i preuzimanja. Fondovi rizičnog kapitala imaju mogućnosti i restrukturirati poduzeća ukoliko postoji potencijal brzog rasta. Najnoviji trend u ulaganju venture kapitala je u cleantech sektor – sektor profitabilne proizvodnje procesi i upotreba novih „čistih“ tehnologija koji pridonose smanjenju negativnih učinaka za okoliš u području zaštite okoliša, korištenja prirodnih bogatstva, energetike, transporta, poljoprivrede i drugih.

Iako je poznato da su fondovi rizičnog kapitala važni pokretači ekonomskog razvoja (doprinose stvaranju novih radnih mjesta, povećanom ulaganju u istraživanja i razvoj, te  povećanju izvoznih kapaciteta), Hrvatska je imala relativno malo uspjeha u privlačenju takvog oblika ulaganja. Stoga treba pozdraviti inicijativu Hrvatske Vlade o osnivanju fondova gospodarske suradnje s ciljem da se potakne razvoj private equity i venture capital tržišta. O sličnoj inicijativi također razmišljaju i u Bugarskoj i u Srbiji, a u Turskoj inicijativa za razvoj venture capital ulaganja već postoji (Istambul Venture Capital Initiative).

Mogu li državni poticaji doprinijeti da Hrvatske i ostale zemlje regije ponove uspjeh Yozma programa? Mogu li zemlje regije uz pomoć venture kapitala razviti sektor visoke tehnologije? Mogu li private equity fondovi spasiti poduzeća u teškoćama programima restrukturiranja? Mogu li zemlje regije uspješno razviti cleantech projekte? Na konferenciji očekujemo diskusije na ove i brojne druge teme.

Nadam se da ćete pored niza novih korisnih znanja i informacija iz područja private equity i venture kapital ulaganja ponovo obnoviti postojeća i uspostaviti nova poznanstva i prijateljstva sa ljudima iz struke, investitorima i poduzetnicima te predstavnicima državnih agencija i instituta. Veselimo se korisnom i ugodnom druženju!

Mirna Marović, Predsjednica, Hrvatska Private Equity i Venture Capital Asocijacija

Mirna Marović, Predsjednica
Hrvatska Private Equity i Venture Capital Asocijacija


Ulaz za korisnike

Registriraj se za besplatan pristup forumu, newsletteru i informacijama o događanjima!

Zaboravili ste lozinku?

Registriraj se i postani novi korisnik!

Ulaz za Članove

Zaboravili ste lozinku?

Postanite novi član!

© 2005 - 2019 HVCA sva prava pridržana

Izrada Internet Stranica - Dizajn i CMS TOL TEAM

VentureXchange in SEE